zonnepanelen

Dit moet je weten over zonnepanelen op jouw woning

We willen en moeten met zijn allen verduurzamen. Op grote schaal gebeurt het al maar je kunt ook wat aan jouw eigen woning doen. Je kunt van je eigen woning een kleine elektriciteitscentrale maken. Door zonnepanelen te installeren kun je zelfvoorzienend worden in de stroomvoorziening. In dit bericht vertel ik je wat je moet weten.

De ligging van de woning 

Voordat je een besluit neemt, moet je eerst naar de ligging van jouw woning kijken. Het dak waar de panelen straks eventueel op komen moet genoeg zonlicht krijgen. De zon komt op in het oosten, draait naar het zuiden en zakt weg in het westen. Het is dus niet verstandig om zonnepanelen te monteren op een dak dat richting het noorden ligt. Daken op het zuiden zijn het beste, deze krijgen namelijk de hele dag door zon.

zonnepanelen

Let op schaduwwerking 

Voor de mensen die in een dorp of stad wonen, kijk goed naar de omgeving. Het is namelijk niet ondenkbaar dat bijvoorbeeld bomen of de woning van de buren schaduwwerking kan veroorzaken. Wanneer de panelen door een obstructie in de schaduw komen hebben ze veel minder rendement dan in de volle zon. Bekijk het dak dat je wilt gebruiken dus goed, tijdens meerdere momenten op de dag.

Plaats niet teveel panelen 

Voor een jaar of 5 geleden leek het leuk. Zonnepanalen op je woning plaatsen en het liefst iets teveel. Hierdoor kon je gaan salderen zoals dat mooi heet. Het terug leveren van elektriciteit naar het net en daarvoor een vergoeding krijgen. 

Deze vlieger gaat helaas niet meer op. De Nederlandse regering gaat de salderingsregeling gestaag afbouwen. Hierdoor kun je steeds minder terug leveren en de vergoeding wordt ook steeds minder. De vergoeding was al niet om over naar huis te schrijven, namelijk 6 cent per kWh.

Plaats dus precies genoeg panelen zodat je in je eigen onderhoud kunt voorzien. Je weet hoeveel kWh je per jaar verbruikt aan stroom. Aan de hand hiervan kan de leverancier het aantal panelen bepalen.