Waarom een thermostaat in huis steeds populairder word
Net als de analoge versies worden slimme thermostaten op de radiator geschroefd of verbonden met de Cv-ketel en vervolgens verbonden met de app. Daar kunt u de gewenste kamertemperaturen, verwarmingsperiodes en programma’s instellen – individueel afgestemd op uw dagelijks leven. Als de kamertemperatuur onder de streefwaarde komt of een door u ingestelde verwarmingsperiode begint, wordt er een signaal naar de thermostaat gestuurd. Dat signaal zegt eigenlijk Thermostaat aan/uit Modellen die met internet zijn verbonden, kunnen weergegevens en voorspellingen van smartphones opvragen en het verwarmingsvermogen daarop afstemmen.
Is het eenvoudig om oude verwarmingssystemen achteraf aan te passen?
Zelfs oudere verwarmingssystemen kunnen eenvoudig achteraf worden uitgerust met moderne thermostaten. Het type verwarming dat u heeft – verwarming op gas, olie verwarming, pellet verwarming – maakt niet uit, want slimme thermostaten werken met alle gangbare soorten verwarming. Welke slimme thermostaat voor jou geschikt is, hangt onder meer af van of je in een huis of appartement woont. In een huis heb je toegang tot de cv-regeling, dus je kunt kiezen voor een slimme thermostaat die direct op de cv-ketel wordt aangesloten. Zo maak je van je normale regeling een slimme verwarmingsregeling. Voor appartementen zijn daarentegen slimme apparaten interessant, zoals de slimme thermostaat, die direct op de verwarming wordt aangesloten en regeling in de kamer mogelijk maakt.
Wat zijn de voordelen van een slimme verwarmingsregeling?
Voor de meeste mensen die voor een slimme thermostaat kiezen in de eerste plaats het gemak dat wordt verkregen. Het idee om ’s avonds of na een vakantie in een voorverwarmd appartement te komen en de verwarming te bedienen met een stemassistent zonder van de bank te hoeven opstaan, is best verleidelijk. Je roept dan gewoon hey, Siri of Alexa “thermostaat aan/uit”. Siri of Alexa regelen dan de rest. Daarnaast kan de verwarming worden aangesloten op andere smart home systemen zoals verlichting of het muzieksysteem. Zo creëer je met één klik de gewenste sfeer in huis. Ook veel slimme verwarmingsregelingen leren van het gedrag van de bewoner.
Bespaar stookkosten
Een andere factor bij de aanschaf van een slimme thermostaat is het besparen op stookkosten. Omdat verwarming alleen wordt gebruikt als het echt nodig is en niemand ongemerkt of per ongeluk de temperatuur kan verhogen, verwarmt u bijzonder effectief en economisch. Veel fabrikanten van slimme verwarmingssystemen stellen dat hun apparaten tot 30% kunnen besparen op de verwarmingskosten.