Voordelen van goede hoofdkussens

Er zijn standaard hoofdkussens, die door veel mensen worden gebruikt voor een goede nachtrust. Zeker rugslapers en mensen die op hun buik slapen geven de voorkeur aan een hoofdkussen die zacht is en comfort biedt. Voor de groep mensen is het hebben van een speciaal kussen minder belangrijk. Wanneer je veel op je zij slaapt, dan wordt het hebben van een goed kussen, die ondersteuning biedt, een noodzakelijk product. Zo’n kussen moet een hoogte hebben die hoog genoeg is om de ruggengraat optimaal uitgelijnd te houden tijdens het slapen. Jouw hoofd en nek liggen dan in het verlengde van jouw ruggengraat, en dus niet met een knik omhoog of naar beneden.

Hoofdkussens met ondersteuning

Uiteraard bieden alle kussens een vorm van ondersteuning. Maar hoofdkussens van dons of veren bieden een minder optimale ondersteuning dan een kussen van bijvoorbeeld traagschuim. Een van de meest voorkomende kenmerken in hoofdkussens voor mensen met nekklachten is een laag traagschuim. Dit visco-elastische materiaal zorgt ervoor dat tijdens het slapen je hoofd en nek ondersteund worden. Om volledig te kunnen profiteren van een traagschuim kussen, moet je zo veel mogelijk in dezelfde houding blijven slapen. Om drukpunten te verminderen vormt het kussen zich namelijk naar jouw vorm. De pijn of het ongemak dat je tijdens het slapen merkte, wordt hierdoor verlicht. 

Een natuurlijk kussen die stevigheid biedt

Veren zijn een andere populaire en veel voorkomend materiaal dat gebruikt wordt in hoofdkussens. Deze kussens bieden voldoende ondersteuning, maar vormen zich minder naar jouw hoofd. Ze bieden wel weer goede ventilatie en isolatie. Hierdoor heb je het vaak warm genoeg zonder dat je gaat transpireren. Voor sommige mensen is het hebben van een natuurlijk kussen een must. Terwijl anderen ook een synthetisch kussen goed vinden. 

Een synthetisch hoofdkussen kopen

Sommige hoofdkussens zijn gemaakt van volledig synthetische materialen, deze bevatten dus geen dons, veren of kapok. Wanneer je dit niet erg vindt, kan een synthetisch kussen voordelen bieden:

  • Een synthetisch hoofdkussen is vaak goed wasbaar;
  • Dit type kussens biedt voor veel mensen voldoende ondersteuning;
  • Kussens van synthetisch materiaal zijn vaak erg goedkoop.

De nadelen van synthetische kussens zijn ook belangrijk om te weten. Dus let niet alleen op de prijzen van hoofdkussens, maar zeker ook op kwaliteit. 

  • Vaak is ventilatie en temperatuurregulatie een probleem bij synthetische kussens.
  • Wanneer je op je zij slaapt, wees dan kritisch over jouw kussens of jouw nek en hoofd in lijn liggen met jouw ruggengraat en dat deze voldoende ondersteuning biedt.

Extra hoofdkussens kopen

Een paar extra kussens in bed hebben liggen is heerlijk. 

  • Je kan ze achter jouw rug leggen bij lezen of een film kijken
  • Wanneer je last hebt van jouw nek of rug kun je, door een extra kussen achter jouw hoofdkussen te leggen, stevigheid creëren
  • Je kan, als je een logee hebt, een van deze kussens pakken

Er is echter nog een groot voordeel; je kan door extra hoofdkussens te kopen, testen welke kussens jij lekker vindt. Koop eens een paar verschillende. Zoals van dons of kapok, beide zijn lekker comfortabel en ideaal als extra kussen. Je kan ook juist een kussen van traagschuim proberen, als het bevalt verplaats je de hoofdkussens die jullie nu hebben naar achter tegen de bedrand aan. Kortom, probeer het lekker eens uit en ontdek hierdoor jouw ideale hoofdkussen.