Overzichtelijke werkplek creëren

Of je een werknemer bent in loondienst, ZZP’er of eigenaar van een onderneming met personeel, orde en overzicht op de werkplek is eigenlijk een must om ontspannen te kunnen werken en goede resultaten te boeken. En begrijp me niet verkeerd, met orde en overzicht bedoel ik dus geen saaie werkplek, maar een werkplek waar je in rust kunt werken en niet onnodig tijd verliest aan het zoeken naar allerlei dingen. Want er is niets vervelender als je iets niet kunt vinden wat je op dat moment nodig hebt, en dat geldt zowel voor de privésfeer als de werksfeer. Het kan alleen maar ergernis en stress veroorzaken en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Berg bijvoorbeeld spullen die belangrijk zijn maar je niet heel veel nodig hebt op in kasten, ordners kun je bijvoorbeeld heel goed rangschikken in speciaal daarvoor gemaakte archiefkasten, dat geeft overzicht en rust. Mocht je ruimte willen besparen, dan kun je ook gebruik maken van zogenaamde roldeurkasten. Dat zijn kasten waarbij je geen kastdeur naar voren hoeft te openen, maar de deur als het ware naar boven oprolt. Dat scheelt veel ruimte en dat is prettig als je werkplek wat kleiner is.

Ook een opgeruimde computer is belangrijk

Naast orde en overzicht op de fysieke werkplek is het ook van belang dat we overzicht houden als we op onze computer werken. Zorg dat je op je computer waar je mee werkt een goede mappen structuur aanbrengt zodat je snel een bepaald programma, spreadsheet of document kan vinden. Hetzelfde geldt voor e-mailberichten, schoon om de zoveel tijd je email eens op en verwijder e-mails waar je niets meer aan hebt. Veel mensen hebben de neiging om snel even iet sop te slaan op de computer in een map die daarvoor niet was bedoeld. Later kunnen ze kunnen dan het specifieke document niet meer terugvinden en dat is zeer vervelend.

Goed kantoormeubilair

Natuurlijk is het ook van belang dat uw personeel zit op goede bureaustoelen en aan een overzichtelijk bureau. Bespaar niet om dat soort zaken, want door een goede zithouding zal uw personeel minder fysieke klachten krijgen en minder ziek zijn, maar ook geconcentreerden werken waardoor er betere resultaten worden geleverd. Er zijn zelfs speciaal ontworpen ergonomische bureaustoelen te krijgen die zorgen dat de bloedsomloop goed blijft tijdens het zitten. Dat kost natuurlijk wat meer dan een eenvoudige bureaustoel, maar uiteindelijk zal die investering zichzelf terugverdienen. Zorg er in ieder geval dat u rustig, ontspannen en geconcentreerd kunt werken.