Jouw chalet verzekeren? Dat doe je met deze tips!

Een chalet is een populaire vorm van vakantiewoning. Heel wat mensen kiezen er vandaag de dag dan ook voor om een dergelijke woning aan te kopen. Niet alleen is dat namelijk vaak vrij voordelig mogelijk, daarnaast beschik je toch over een zeer mooie vakantiewoning waar je op verschillende manieren de vruchten kan plukken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om zelf in de chalet te gaan wonen, maar daarnaast kan je ze ook gaan verhuren zodat je er passief inkomen mee kan verdienen. In ieder geval, ben jij eigenaar geworden van een chalet? Dan is die chalet verzekeren zeker en vast iets waar je rekening mee zal willen houden. Alles wat je hierover moet weten ontdek je hieronder!

Tip 1: Wil je alleen de chalet verzekeren of ook bijgebouwen?

Ga je jouw chalet verzekeren? In dat geval is het steeds van cruciaal belang om je de vraag te stellen of je ervoor gaat kiezen om alleen de chalet zelf te laten verzekeren of je er eveneens voor gaat kiezen om de bijgebouwen te laten verzekeren. In het laatste geval spreekt het voor zich dat de kosten hierdoor hoger kunnen komen te liggen. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat je wel bij voorkeur altijd zal willen kunnen rekenen op de meest optimale dekkingen. Wanneer je het hiermee eens bent is het dus zeker van belang om te overwegen om bij een chalet verzekeren ook mogelijke bijgebouwen in te laten dekken. Besteed hier dus beslist de nodige aandacht aan.

Tip 2: Denk niet alleen maar aan de opstal van je chalet

Bij een chalet verzekeren is het van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat er sprake is van niet zomaar één, maar wel van verschillende soorten eigendommen waarover je beschikt. Hierbij maken we dan ook een onderscheid tussen in eerste instantie de opstal en daarnaast de zogenaamde inboedel waar je eigenaar van bent. In het meest optimale geval kies je ervoor om beiden te laten verzekeren. Onderschat bij een chalet verzekeren immers beslist niet hoeveel waarde je inboedel vertegenwoordigt. In het meest optimale geval sluit je beide dekkingen overigens af bij dezelfde verzekeraar. Mogelijks kan dit immers de globale verzekeringspremie (extra) drukken.

Tip 3: Laat de waarde van je chalet zeer concreet bepalen

Eén van de belangrijkste zaken welk een grote invloed uitoefent op de kostprijs van je chaletverzekering is de zogenaamde herbouwwaarde waarvan uit wordt gegaan. Wordt de chalet dus met andere woorden op een bepaald ogenblik volledig verwoest? Dan zal deze waarde bepalen hoeveel er door de verzekeraar precies zal worden uitbetaald. In principe dien je er altijd voor te zorgen dat deze waarde voldoende is om de chalet in haar gekende staat terug op te bouwen.

Heb je voor wat chalet verzekeren betreft niet alleen maar gekozen voor een opstalverzekering, maar ook voor een inboedelverzekering? Hou er dan rekening mee dat er eigenlijk niet één, maar wel twee verschillende waardebepalingen dienen te gebeuren. Meer concreet betekent dit dat je niet alleen een inschatting van de herbouwwaarde van je opstal moet laten maken, maar ook van je inboedel.