Interieur 3

Het vlekkenplan op TV

Je hebt vast wel eens op zondagavond je TV aangezet, een beetje geflipperd door de programma’s en bent toen een woon gerelateerd programma tegen gekomen. Het lijkt wel alsof er steeds meer van deze programma’s worden uitgezonden. Is het niet een programma waarin het interieur van een huis opnieuw wordt aangepakt dan is het een programma waar een heel huis opnieuw wordt gebouwd of een programma waarin mensen op zoek gaan naar een nieuw huis. In deze programma’s komt ook heel vaak een vlekkenplan terug. Een ontwerper gebruikt dit om een huis in te richten en/of om de bewoners te laten zien hoe hun huis eruit komt te zien.

Het typische woonprogramma

 

De programma’s beginnen vaak met koppels die een woning gerelateerd probleem hebben. De presentator helpt hen bij dit probleem. Er worden mensen ingeschakeld die verstand hebben van het probleem en die dit samen gaan oplossen voor het gelukkige koppel. Vervolgens moet het koppel een paar dagen in een hotel overnachten en voordat ze het weten is het hele interieur van hun huis verandert. Soms krijgen ze tussentijds een vlekkenplan te zien, zodat ze weten wat ze ervan moeten verwachten, maar soms is de metamorfose van hun huis ook een grote verrassing tot het moment dat ze weer een stap in hun eigen huis zetten.

Leuk voor de kijker

 

Voor de kijker zijn deze programma’s vooral leuk. Je kunt als kijker de metamorfose van een huis zien, maar hoeft hiervoor niet je eigen huis op te offeren. Vaak kun je ook nog veel inspiratie halen uit dit soort programma’s. Bijvoorbeeld die roze kleur op de muur die toch erg goed matcht met de grote bruine bank en de groene plant in de hoek. Of je ziet hoe je met drie planken een heel leuk, simpel en origineel kastje kunt maken. Je past dit toe in je eigen vlekkenplan en richt zo je huis opnieuw in.