rioollucht in huis

Het bestrijden van een rioollucht in huis

Een rioolgeur in huis is niet normaal. En als het te lang blijft hangen, kan het nare gevolgen hebben. Rioollucht in huis is niet alleen onaangenaam, maar ook heel gevaarlijk. Denk aan giftige gassen zoals waterstofsulfide – of methaan, die ontvlambaar is. Zorg er dus altijd voor dat je het zo snel als mogelijk verhelpt. Na dit artikel heb je een idee hoe rioollucht een woning binnentreedt en hoe deze te bestrijden.

rioollucht in huis

De oorzaken en oplossingen

Riolering

Rioollucht in huis kan komen door verstopping van het riool of afvoerputje. Het vies water stroomt niet door en blijft dan hangen met vieze geurtjes als gevolg. Verstopping van het riool kan je makkelijk verhelpen door baksoda op te lossen in heet water en dit vervolgens te gieten in de afvoer. Door de oplossende werking wordt de ophoping verwijderd. Als dit niet helpt, kan de afvoerput zelf verstopt zijn. Als dit het geval is, kun je die handmatig ontstoppen.

Lekkages

Maar ook door lekkages in het rioleringsstelsel krijg je stank in huis. De rioollucht komt dan de woning binnen via de openingen. Bij lekkages zou je delen moeten herstellen of zelfs vervangen. Zorg ervoor dat je de juiste onderdelen en afdichtingsmethode gebruikt. Mogelijk moet je professionele hulp bijhalen.

Slechte ontluchting riool

Als de riolering het prima doet, zou de stank ook kunnen komen door slechte ontluchting van het riool zelf. Het systeem van kleppen, dat vieze lucht moet verdrijven, functioneert dan niet meer goed, waardoor de lucht niet weg kan en binnen jouw woning terechtkomt. In dit geval moet je de ramen openzetten en contact opnemen met een loodgieter.

Stankslot

Het waterslot zorgt middels de waterbarrière ervoor dat rioollucht niet naar binnen komt. Als dit droog is komen te staan, kun je het makkelijk oplossen door weer water door de afvoer te laten lopen. Hopelijk ben je hiermee van de geur af.

Rioollucht in huis is onaangenaam en gevaarlijk, maar je kunt het gemakkelijk verhelpen door gebruik te maken van eenvoudige keukenmiddelen en technieken. Als de stank er daarna nog is, of misschien een technische oplossing nodig blijkt, kun je liever de loodgieter inschakelen.