Een huis ontruimen: zo doe je dat
Het is een flinke klus waar je echt even de tijd voor moet nemen: een huis ontruimen. Vaak verzamelen mensen door de jaren heen een hoop spullen in een huis. Hoe langer iemand ergens woont, hoe meer spullen ze meestal in huis hebben. Dat is ook niet gek: als je ruimte hebt om spullen op te slaan dan kan dit prima. Tot je een keer de woning moet verlaten. Dan is een huis ontruimen ineens een gigantische klus. Gelukkig kun je een hoop dingen doen om het makkelijker te maken voor jezelf.
Schakel hulp in
Ben jij verantwoordelijk voor de ontruiming van een huis maar heb je geen idee waar te beginnen? Er zijn speciale bedrijven die zich hiermee bezighouden. Zij kunnen je als geen ander bijstaan in dit lastige proces. Met name als het gaat om een overlijden dan kan het een emotionele en flinke klus zijn. Het uitbesteden of tenminste hulp krijgen is dan wel zo prettig. Deze mensen zijn vaak al jaren actief en weten als geen ander hoe je snel en effectief een huis kunt ontruimen. Bovendien hebben ze uiteraard ervaring met het ontruimen bij een overlijden en snappen ze dus de emotionele lading die dit geeft. Hulp inschakelen is zeker bij grote woningen een goed idee.
Het zelf doen
Je kunt ook op eigen houtje met hulp van vrienden of familie een huis ontruimen. Zorg dan wel dat je goed bent voorbereid want een goede voorbereiding is het halve werk. Dat doe je doorgaans met de volgende stappen:
- een verantwoordelijke aanwijzen
- inventarisatie
- werkwijze bepalen
De leider
Het is altijd goed om iemand aan te wijzen die de leiding neemt in zo’n groot project als een ontruiming. Het is veel werk en alleen nog maar meer als je bij elk item moet gaan discussiëren omdat niemand het eens kan worden met elkaar.