wasmachine kopen

Wat is de beste koop wasmachine?

Wasmachine kopen? Een nieuwe wasmachine koop je vaak niet zomaar. De oude is kapot of je gaat voor het eerst op jezelf wonen. Hopelijk betreft het een uitgave welke je niet regelmatig hoeft te gaan doen, maar dat het meerdere keren in je leven terug zal komen is een feit. Vaak komt het op precies het verkeerde moment en heb je graag zo snel mogelijk weer een nieuwe wasmachine. Toch is het verstandig om alles goed te vergelijken. Je wilt er immers lange tijd mee doen. Echter is er waarschijnlijk veel veranderd in modellen, merken en specificaties sinds de laatste keer dat je een wasmachine hebt gekocht. Hierdoor is het lastig te vergelijken, tenzij je er veel verstand van hebt.

Inlezen in verschillende wasmachines

Er zijn veel verschillende wasmachines, van veel verschillende merken en met veel verschillende specificaties op de Nederlandse markt. Waar begin je nu eigenlijk je zoektocht? Vaak toch wel in de winkel of op internet. Maar welke verhalen zijn te vertrouwen? In winkels wordt vaak wel een gedegen advies gegeven, maar de kans is groot dat er een advies gegeven wordt ten goede van één van de wasmachines welke in die winkel verkrijgbaar zijn. Ook verhalen op internet zijn niet altijd objectief. Gelukkig zijn er genoeg vergelijkingssites en is hier ook te vinden wat andere consumenten als beste koop van een wasmachine ervaarden.

De specificaties

Een wasmachine beschikt over verschillende specificaties. Niet voor iedereen is hetzelfde wenselijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de beladingscapaciteit. Zo kunnen de meest voorkomende wasmachines verschillen tussen een beladingscapaciteit van 5, 6 of 7 kilo. Er zijn echter ook wasmachines verkrijgbaar welke een hogere of lagere beladingscapaciteit hebben. Het gaat hier feitelijk om het aantal kilo een trommel aankan per wasbeurt. Dit hangt voor een groot deel af van de grootte van het huishouden waarvoor je een nieuwe wasmachine wilt aanschaffen. Denk hierbij ook aan eventuele gezinsuitbreiding in de toekomst. Een andere specificatie waarop een eerste selectie gemaakt kan worden is of de wasmachine vanaf de bovenkant gevuld moet worden of van de voorkant. Er zijn zogenoemde bovenladers en voorladers op de markt. De ruimte welke beschikbaar is voor de wasmachine en waar deze geplaatst gaat worden zal hierin het verschil maken. Zo kan een bovenlader beter tot zijn recht komen in kleine ruimtes en deze zijn ook makkelijker te laden. Een voorlader verbruikt echter minder water per wasbeurt en hierop kan nog iets geplaatst worden, wat, indien de hoogte van de ruimte het toelaat, ook weer bevorderlijk kan zijn voor de opvulling van de ruimte. Kijk ook eens naar het maximum aantal toeren en naar het energieverbruik van de nieuwe wasmachine en vergelijk deze met elkaar. Dit kan een hoog geld besparen.

wasmachine kopen

Zuiniger wassen

Het verschilt natuurlijk per huishouden, maar gemiddeld bestaat ongeveer 5% van de energierekening uit kosten welke gemaakt zijn door de wasmachine. Bij het uitzoeken van een nieuwe wasmachine en de koop hiervan is het dus ook verstandig om even te kijken naar de verschillen in energie verbruik. Dit kan vaak heel gemakkelijk doordat alle nieuwe wasmachines voorzien zijn van een energielabel. Een energielabel staat door middel van een letter aangegeven hoe zuinig het apparaat is. Dit verschilt van D t/m A+++, waarbij de D voor onzuinig staat en de A+++ voor erg zuinig. Vervolgens wordt er aangegeven wat het energieverbruik per jaar betreft en ook staat daaronder hoeveel water de wasmachine per jaar verbruikt. Verder is het verstandig om de trommel altijd vol te laden alvorens een nieuwe was aan te zetten. Hoewel het verstandig is om zo veel mogelijk op lage temperaturen te wassen, wordt ook aangeraden om 1 op de 20 wassen op 60 graden of daarboven te draaien. Dit zorgt namelijk ook voor een schonere wasmachine. Heb je een dubbele meter, dan kan je het beste ’s nachts een was draaien. Het daltarief loopt tot 07.00 uur in de ochtend, dus wanneer je een wasmachine aanschaf kan je er één uitkiezen met een timer. Wanneer je dan in de avond een was aanzet, waarbij je aangeeft dat de iets voor 07.00 uur klaar moet zijn, dan was je in het daltarief, maar kan je in de ochtend de was ophangen.

Wasmachine top 10

Een goede manier om wasmachines te vergelijken is om af te gaan op advies andere gebruikers. Zo is er op internet ook een objectieve wasmachine top 10 te vinden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in beladingscapaciteit, waarbij de grootte van het gezin een belangrijke afweging is.