kliklaminaat

Waarom een klik laminaatvloer ideaal is?

Een nieuwe vloer leggen wordt soms tegenop gezien of je een berg moet verzetten. Er zijn zoveel mogelijkheden, waardoor je afvraagt wat is nu het makkelijkste, gaat lang mee en is eenvoudig te leggen? Toch zul je al gauw de conclusie trekken dat kliklaminaat een degelijk en heel eenvoudig systeem is om te installeren.

Het systeem van zo’n vloer bestaat uit planken van samengesteld hout. Hiervan is de toplaag een echte hardhoutsoort en een kern die meestal bestaat uit meerdere lagen gelamineerd multiplex, om zo een duurzame plank te vormen. Laminaat kun je op twee manieren leggen, als klik-methode of verlijmd rechtstreeks op de ondervloer.

Het is echter bekend dat de lijm installatiemethode rommelig, moeilijk, tijdrovender is dan de klik-methode en meestal door professionals wordt gelegen. Kliklaminaat daar en tegen, mag zelfs voor mensen met twee linkerhanden geen probleem zijn.

kliklaminaat

Hoe werkt het kliksysteem?

Bij een kliksysteem ook wel locksysteem genoemd zijn de vloerdelen aan de zijkanten speciaal ontworpen, zodat de planken makkelijk in elkaar grijpen. Wat inhoudt dat afzonderlijke planken effectief aan elkaar kunnen worden bevestigd, zonder dat er spijkers of lijm aan te pas komt. Het voordeel hiervan is dat kliklaminaat door dit handige vergrendelsysteem in een razend tempo kan worden gelegd, zonder enige ervaring of expertise te moeten hebben.

Dus op de vraag: ‘Is een kliksysteem doe-het-zelf?’, kan ronduit beantwoord worden, ‘ja!’. Je kunt zelf aan de slag met de garantie op een geweldig eindresultaat, zonder dat er enige professionele ondersteuning aan te pas hoeft te komen. Een vloer bestaande uit planken die hermetisch op elkaar aangesloten zijn, is ook beter bestand tegen hogere vochtniveaus.

Zwevende legmethode

Als het gaat om het leggen van een kliksysteem vloer, is het gebruik van een zwevende legmethode essentieel. Het voordeel hiervan is dat er niet gelijmd of gespijkerd hoeft te worden. Dit betekent dat je het laminaat over een bestaande vloer heen kunt leggen met toevoeging van een geschikte ondervloer. Hiervoor zijn verschillende opties mogelijk.

Heb je een woning met benedenburen is het misschien verstandig om een geluiddempende ondervloer te kiezen. Betreft het een beneden woning, dan zal een thermische vloer een betere optie zijn. Wat de keuze ook wordt, door te kiezen voor een kliksysteem bespaar je meer tijd en geld.