Harnas

Veiligheidsharnassen: vaak onmisbaar bij werken op hoogte

Als glazenwasser of als schilder op vele meters boven de grond werken aan een gebouw. Veel mensen moeten er niet aan denken, maar toch is het in de huidige maatschappij nodig dat deze werkzaamheden worden uitgevoerd. Mensen die deze klussen verrichten worden natuurlijk betaald door hun werkgever of opdrachtgever, maar dat is uiteraard nog niet voldoende. Er moet ook alles aan gedaan worden om ervoor te zorgen dat zij deze taken veilig kunnen uitvoeren. Nu is het voorkomen van ongevallen vanzelfsprekend het beste, maar we kunnen er niet omheen dat een ongeluk nooit voor honderd procent is uit te sluiten. Daarop voorsorteren is dus wel zo verstandig. In dat kader is het dragen van een harnas dat via een valdemper en een werklijn vast zit aan een gebouw of steiger/hoogwerker vaak hard nodig.

Harnas

Op deze manieren kan de val worden gestopt

Het doel van het dragen van een veiligheidsharnas is ervoor te zorgen dat mocht je onverwacht vallen, dat je val dan gebroken wordt. In dat geval zou je dus worden gered door je uit veiligheidsgordels bestaande harnas. Een goede valstopper is dan wel een onmisbare toevoeging. De volgende mogelijkheden bestaan hierbij: 

  • Er zijn valstoppers die functioneren als autogordels. Deze bewegen met je mee en staan altijd strak. Het mechanisme blokkeert onmiddellijk zodra je valt.
  • Je kunt ook kiezen voor een bandvalstopper. Hiermee heb je niet veel bewegingsvrijheid en bovendien kun je deze alleen vanaf een bepaalde hoogte gebruiken.

Tenslotte bestaan er valstoppers die wél flexibel met je meebewegen. Even goed blokkeert deze valstopper je val direct.

Harnas