serre-heeft-isolatiematerialen

Terrasoverkapping of serre?

Stel je wilt een uitbouw aan je huis maken. Dan kun je dat op verschillende manieren doen. Je kunt met bakstenen aan de slag gaan of ervoor kiezen om een terrasoverkapping of serre tegen je huis aan te bouwen. Maar stel nu dat je niet met bakstenen aan de slag wilt, maar wel de aanschaf van een overkapping of een serre overweegt. Dan kan het lastig zijn om een keuze tussen deze twee te maken. Het is dus goed om te weten wat de verschillen zijn. Overigens hoor je ook nog regelmatig de term ‘veranda’. Een terrasoverkapping en een veranda zijn eigenlijk hetzelfde. Het is alleen zo dat ene persoon de ene term gebruikt en de andere de andere bewoording hanteert.

Terrasoverkappingenserre-heeft-isolatiematerialen

Terrasoverkappingen kun je het beste zien als een uitbouw die op een aantal palen steunt. Afhankelijk van de wens kun je kiezen om er wel of geen zijwanden aan vast te bouwen. Voor degenen die zelf wil kunnen bepalen of je de overkapping geheel afdicht of voor een gedeelte open laat, is het ook mogelijk om voor flexibele schuifelementen te kiezen. Zo kun je zo lang mogelijk deels in de buitenlucht blijven zitten, ondanks dat de temperatuur daar eigenlijk niet meer hoog genoeg voor is.

Materiaalsoorten

In de basis kun je een terrasoverkapping uit hout of aluminium laten maken. Voor wat betreft het dak en de zijwanden kun je ervoor kiezen om deze van glas te laten maken of van polycarbonaat. Een terrasoverkapping met glazen dak geeft je daarbij het meeste gevoel dat je in de buitenlucht zit. Belangrijk is dat je niet alleen stilstaat bij het uiterlijk van de terrasoverkapping, maar ook bij het onderhoud. Sommige houtsoorten dienen immers om de zoveel jaar van een onderhoudsbeurt te worden voorzien, terwijl aluminium vrijwel onderhoudsvrij is.

Een serre

Een serre is vrijwel altijd compleet uit glas opgebouwd en in de meeste gevallen compleet afgedicht. Het grote voordeel hiervan is dat je daadwerkelijk een extra stuk woonruimte krijgt. Een serre is namelijk geïsoleerd en door de combinatie van glas en zonlicht zal het ook in de koudere maanden aangenaam zijn om in de serre tijd door te brengen. Een belangrijk verschil tussen overkappingen en serres is dat bij terrasoverkappingen vaak het doel is om een schaduwrijke plek in de tuin te creëren, terwijl bij een serre vaak het uitgangspunt is om meer lichtinval in de woonkamer te creëren en de woonkamer een stuk uit te breiden.

Hoewel zowel een terrasoverkapping als een serre als doel hebben om de woonkamer als het ware uit te breiden, zijn er dus wel degelijk verschillen. Daarom zou je het volgende uitgangspunt kunnen nemen: wil je het gevoel hebben daadwerkelijk in je tuin te zitten en bovendien van een heerlijk schaduwrijk terras te kunnen genieten? Dan is een terrasoverkapping waarschijnlijk de beste keuze voor je. Heb je als doel om vooral je woonkamer uit te breiden en deze uitbreiding het hele jaar door te kunnen gebruiken, zonder dat de temperatuur onaangenaam wordt? Dan doe je er goed aan om voor een serre te kiezen.