Houten vloeren

Houten vloeren bestaan al jaren, maar toch zijn ze nog steeds ontzettend populair. Er zijn een hoop verschillende soorten houten vloeren en in deze tekst gaan we doornemen welke soorten houten vloeren er zijn en wat per vloer de eventuele Voor- en nadelen zijn. Ook kijken we welke houtsoorten het beste geschikt zijn voor welke vloeren en voor welke plekken in huis. De algemene benaming voor houten vloeren is parket. 

Massief hout

Massief houdt in dat de plank van een soort hout is en geheel uit dat soort hout bestaat. Het nadeel van massief hout is dat het vaak duurder is dan andere soorten parket. Massief parket is te krijgen in een hoop verschillende soorten. Vaak is het verschil tussen al deze soorten de manier van leggen. Zo kunnen de vloeren gelegd worden in mozaïek of juist gelijk zodat het een vast patroon krijgt. Ook kan het massieve hout verschillen qua dikte en breedte. Zo kun je brede en smalle planken om en om leggen of bijvoorbeeld lange en korte planken. Zoals eerder aangegeven is massief hout dus een stuk duurder dan andere soorten pakket, maar dat is ook vaak te zien aan de kwaliteit van het hout. 

Halfmassief

Halfmassief parket, of samengesteld parket, is een parket van samengestelde producten. De toplaag en tussenlaag bestaat uit houtvezel of multiplex. Het voordeel van Halfmassief parket is dat het vaak een stuk goedkoper is dan massief hout. Ook houdt Halfmassief parket het warme gevoel van hout wat meer ondanks het goedkopere prijskaartje.  

Laminaat

Ook veelvoorkomend is laminaat. Bij laminaat zit alleen een dunne laag houtvezel in de toplaag. Laminaat is meestal de goedkoopste houten vloer die iemand kan leggen. Dit is dus een groot voordeel wanneer er in een grote ruimte een vloer moet komen van hout. Ook is laminaat vaak onderhoudsvrij en kunnen vlekken makkelijker verwijderd worden dan wanneer het gaat om massief parket of Halfmassief parket. 

Verschillende soorten hout

Verschillende soorten parket worden gemaakt van verschillende soorten hout. Vaak heeft dit vooral te maken met smaak. Verschillende soorten hout hebben verschillende kleuren waardoor het dus echt op persoonlijke smaak aankomt welk hout er gebruikt wordt. Natuurlijk is het ook zo dat hout anders geprijsd kan zijn. Zo zijn er relatief goedkope houtsoorten en duurdere houtsoorten. Bekende soorten hout zijn: Eik, beuken, teak, bamboe en notelaar.  

Tot Slot

Al met al zijn er dus ontzettend veel verschillende soorten hout die weer verwerkt worden in verschillende soorten parket. Welke parket het beste past ligt compleet aan de smaak van de persoon die het koopt. Ook zijn verschillende soorten parket en verschillende soorten hout verschillend geprijsd.

Bron: superrenovatie.nl